Kurczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Witajcie

Dzisiaj propozycja wspaniałego obiadu lub kolacji ;-) Filet z kurczaka na grzankach z pieczarkami i jajkiem w koszulce.

Składniki: (2 porcje)

Podwójny filet z kurczaka

2 jajka

10 średnich pieczarek

4 kromki bagietki lub bułki

rozmaryn świeży

sól

pieprz

1 l wody

2 łyżki octu

oliwa

Przygotowanie:

Filet z kurczaka zbijamy delikatnie ręką. Doprawiamy solą i pieprzem i kilkoma listkami rozmarynu. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy na zloty kolor. Pieczarki kroimy i smażymy na patelni z oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dorzucamy kilka listków rozmarynu. Kromki bagietki wstawiamy na ok.5 minut do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Wodę zagotowujemy w garnczku. Dodajemy ocet. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień do minimum, mieszamy wodę tworząc wir i delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz z papierowym ręcznikiem. Na talerzu układamy kolejno grzanki, filet z kurczaka, pieczarki a na wierzchu jajko.

Polecam ugotować jajko z płynnym żółtkiem (ok 2 minut) i rozkroić je na wierzchu podanego dania aby żółtko mogło swobodnie wypłynąć ;-)

Smacznego :-)

2 przemyślenia na temat “Kurczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce”

  1. ~Na zdrowie pisze:

    Jajko i kurczak.
    To nowe dla mnie zestawienie.
    Ale całość wygląda superancko.
    I pewnie też tak smakuje.

  2. ~flavors pisze:

    Wygląda całkiem fajnie, pomysł też wydaje się być spoko, nigdy nie jadłam kurczaka z takim jajkiem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>