Drożdżówki bezglutenowe

SAM_6837a1

Witajcie

jako, że ostatnio przygotowujemy różne dietetyczne potrawy dla naszych klientów wpadają nam w ręce różne zdrowe przepisy. Dzisiaj coś dla bezglutenowców. Drożdżówki z malinami.

Składniki:

400 g mąki gryczanej

100 g mąki kukurydzianej

250 ml mleka

2 opakowania (16g) drożdży instant

5 łyżek oleju

1 cukier wanilinowy

4 łyżki cukru

2 jajka

maliny

cukier brązowy

Przygotowanie:

Drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki gryczanej rozpuszczamy w letnim mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Powinna nam powstać piana. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko, olej i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąty. Na rozwałkowanym cieście wykładamy maliny do połowy ciasta. Następnie ciasto zwijamy w roladę. Końcówki smarujemy białkiem aby się roladka skleiła. Przygotowaną roladkę kroimy na kawałki szerokości ok. 1,5 cm. Układamy przygotowane drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie każdą drożdżówkę smarujemy białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy ok 15-20 minut. Upieczone drożdżówki wyjmujemy na kratkę aby przestygły.

Smacznego :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>